Een Agile team met zwerfvuiloprapers

zwerfvuil1

Lege flesjes, MacDonald’s bakken en sigarettenpakjes. Die kom ik het meest tegen op straat.

Ik ergerde me er altijd dood aan. Bah, zo onverantwoordelijk. Je ergeren geeft zo’n lekker gevoel, want dat betekent dat iemand anders het minder goed doet als ik.

Toch.. zodra ik langs een leeg Red Bull blikje loop, is dat blikje mijn verantwoordelijkheid. Want ik ben daar, en die ander niet meer. Zeiken is je verantwoordelijkheid ontlopen en naar iemand anders wijzen.

Pak ik het lege blikje op en gooi ik het in de prullenbak, dan PAK ik mijn verantwoordelijkheid. Dat is nou eigenaarschap. Ik ben eigenaar van het probleem dat voor me ligt. Wil ik met recht kunnen zeggen dat ik eigenaarschap pak, dan doe ik wat ik kan om het probleem op te lossen.

Zo’n mentaliteit wil jij in je team. Ja, één teamlid heeft er een zootje van gemaakt. Kan. Het excuus is irrelevant. Wie er een zootje van heeft gemaakt is eigenlijk ook irrelevant. Want nu weet jij het ook, en als jij weet hoe je het op kunt lossen, dan ga je dat doen. DAT maakt dat je jouw project OWNT. Ga aan de slag met hoe JIJ op jouw manier het probleem op kunt lossen in plaats van energie steken in wijzen naar anderen. Want hoe vaak heeft je dat dichter bij de oplossing gebracht?

Als jij nu naar jouw project kijkt, van welk probleem ben jij op de hoogte, waar iemand anders eigenlijk verantwoordelijk voor is, waar jij bij kan helpen? Raap jij het lege blikje op?

Kijk je liever een video? Klik hier: https://vimeo.com/199816517/d52017df26

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Download nu het gratis e-book

7 eigenschappen van een Agile organisatie

ebook-cover-7-eigenschappen-van-een-agile-organisatie

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!