Ben ik een goede Scrum Master als projectmanager?

Een projectmanager als Scrum Master, kan dat? En wat betekent dat dan voor de projectmanager?

Wat is het verschil eigenlijk?

Ja, daar begint het al. Want de ene projectmanager is de andere niet. Ik heb projecten gedaan waar ik als projectmanager de hele dag sheets aan het invullen was met smileys, en planningen aan het bijwerken. En ik heb projecten gedaan waar ik soms best wel wat meer overzicht had mogen hebben, maar ik had wel alle stakeholders aan boord en iedereen werkte aan hetzelfde. Van het eerste project werd ik heel ongelukkig, en uiteindelijk het project ook van mij. Het tweede project paste precies bij me, en vice versa. Dat project liep een jaar uit, maar de stakeholders waren wél blij…

Het ene project vraagt gewoon hele andere skills dan het andere project. En er zit ontzettend veel verschil in projectmanagers. Waar ik goed ben in relaties onderhouden en snel grote lijnen uitzetten, heeft mijn man altijd overzicht en weet precies wat iedereen aan het doen is en moet doen. En we doen allebei succesvolle projecten, en minder succesvolle. Omdat niet ieder project past. Omdat behoeften anders zijn.

Daarom kun je simpelweg niet stellen dat een projectmanager een goede Product Owner zal zijn of juist een goede Scrum Master. Dat ligt namelijk vooral aan het soort mens. Ik denk dat mijn man, die erg houdt van overzichten maken en van processen optimaliseren, een goede Scrum Master zou zijn. Ik weet dat ik meer op mijn plek zit in een Product Owner rol. Toch zijn we allebei ook projectmanager geweest.

Laat je dus vooral niet weerhouden door wat “men” ervan vindt.

Een Scrum Master is iemand die het geweldig vindt om anderen te ondersteunen in hun werk, het uiterste uit zijn mensen te halen, zijn team óók durft te laten falen en ze helpt om het vervolgens beter te doen. En die het leuk en nuttig vindt om een kopietje te maken voor een van zijn teamleden, omdat dat nou net datgene is wat hem helpt om zijn werk af te krijgen binnen de afgesproken tijd. Die alles regelt zodat zijn team zich zo weinig mogelijk bezig hoeft te houden met randzaken. Die wél durft te challengen, en die durft door te vragen als het team er zelf niet uitkomt.

Past dat bij jou, dan maakt het eigenlijk geen bal uit wat je daarvoor deed. Dan kun jij prima aan de slag als Scrum Master.

En zoek jij als bedrijf een Scrum Master? Denk dan eens aan het volgende… Je hebt echt niet iemand nodig die al jaren ervaring heeft. Er zijn maar heel weinig mensen die jaren ervaring hebben. Kijk eens in je eigen team. Is er iemand die qua persoonlijkheid hier inpast? Stuur hem voor 99 euro naar de Agile Bootcamp. Dan weet hij of zij precies wat er verwacht wordt van deze rol en of dat past.

Hoe zou jij het zelf doen als Scrum Master? Spreekt die rol je aan? Wat zou jij goed doen en waar ligt jouw uitdaging?

2 Responses to Ben ik een goede Scrum Master als projectmanager?

 1. Johnny Hogenbirk 3 maart 2017 at 10:15 #

  De wereld houdt niet bij Scrum op: Scrum richt zich op het managen van een team. Het is een teammanagement methode.
  Dat kan zich in een project bevinden of in de lijnorganisatie. Ofwel, een tijdelijk of vast team. (Vreemd genoeg waren er voorheen vaste beheerteams met projectleiders. Maar die term projectleider was niet terecht, was gewoon een teamleider…)

  Scrum kent alleen de rollen Product Owner, Scrum Master en Team Member.
  Maar een Scrumteam hangt niet in het luchtledige: een Scrumteam bevindt zich binnen een organisatie. En in grote organisaties zijn meerdere Scrumteams, in projecten en/of in de lijnorganisatie.
  Veel grotere veranderingen hebben invloed op meerdere Scrumteams. In de praktijk is ‘ontdekt’ dat de afstemming tussen die Scrumteams maar ook met andere niet-Scrumteams (business teams, juridische zaken, inkoop, etc.) niet vanzelf loopt.
  Eén van de oplossingen daarvoor is SAFe.
  Daarin zitten rollen die ook heel geschikt zijn voor (ex-)Projectmanagers. Maar dan wel de meer senior projectmanagers, die aan grotere projecten leiding gaven met meerdere projectleiders/teamleiders binnen het project en de afstemming met onderdelen van de lijnorganisatie tot taak hadden. Die rollen trekken mij meer aan dan Product Owner en Scrum Master.

  • Gerdy 3 maart 2017 at 10:20 #

   Dat kan ik me goed voorstellen Johnny! dankjewel voor je antwoord.
   Gerdy

Geef een reactie

Download nu het gratis e-book

7 eigenschappen van een Agile organisatie

ebook-cover-7-eigenschappen-van-een-agile-organisatie

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!