Een goed project gaat FOUT

Moeilijk onderwerp, fouten maken. Het zit zo NIET in ons systeem… op de basisschool wordt het er al uitgeramd. Fouten maken wordt afgestraft. Er is maar één goed antwoord, en heb je dat niet, dan is het fout. Er is geen grijs, alleen wit en zwart.

We zijn het niet meer gewend. En dus leren we onszelf aan, om zoveel mogelijk uit te zoeken voor we ergens aan beginnen. Om onszelf in te dekken. Omdat we hopen dat iemand anders ondertussen de verantwoordelijkheid oppakt. Of omdat we die beslissing, die we toch echt een keer moeten nemen over hoe we iets gaan doen, voor onszelf uitschuiven. We zoeken zekerheid.

Sinds een week zet ik mijn kwaliteiten als projectmanager in voor een startend bedrijf. En ik werd nogal geconfronteerd met dit stukje van mezelf. Ik HAAT namelijk fouten maken. Fouten maken is falen. Je bent slim, of je bent dom. Iets anders is er niet, ken ik niet. Ik stel enorm hoge eisen, niet alleen aan mezelf, ook aan mijn omgeving. Als ik een fout maak, kan ik daar uren van wakker liggen. Wat zeg ik? Laatst had ik nog een nachtmerrie over iets wat ik heb GEZEGD op de middelbare school tegen een jongen.

Mijn baas in deze (hij noemt het partner, ik moet er nog even aan wennen), is er eentje van het type despoot. Eist ongelooflijk veel. Het is zo leerzaam om voor hem te werken! Hij duwt me over mijn grenzen heen, ik MOET leveren… en dat zijn dus continu dingen die ik niet goed genoeg vind. Ik doe dit nu een week en ik heb de bodem al gezien hoor. Ik ga hiermee door, want ik weet dat het goed is. Hij denkt dat ie mij vooral veel kan leren over marketing. Nou ik weet dat hij me vooral veel kan leren over fouten durven maken. En dan daarvan leren en direct iets anders doen. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

Hij schreef een blog, en ik zag dat dat niet het gewenste resultaat ging bereiken van tevoren. Ik durfde het hem niet te vertellen. Ik werkte koud drie dagen voor hem. Stel nou dat hij er heel anders over dacht? Het ging fout, inderdaad. Als ik hem direct had gezegd wat ik ervan dacht, hadden we dat voor kunnen zijn.

En waarom ik dat niet vertelde? Omdat ik bang was dat ie het niet met me eens zou zijn, dat ik dan dus een fout zou maken. Zo gaat het niet werken.

Fouten maken is onwijs moeilijk. En onwijs noodzakelijk om dat zo SNEL mogelijk te doen! Dus zie je iets fout gaan bij iemand anders, ook al is je collega daar veel beter in dan jij? Durf het te zeggen! Ja, misschien heb je het wel mis. En misschien ook niet, en wie weet wat je had kunnen voorkómen door het aan te geven.

Fouten maken kun je leren. Dat leer je door het zo vaak mogelijk te DOEN.

Wat was de laatste keer dat jíj je hebt laten weerhouden om iets te doen, een beslissing te nemen, of iets te zeggen omdat je bang was dat je fout zat? Deel het hieronder!

Op de Agile Bootcamp vind je uit of jíj daar al goed mee om kan gaan, met fouten maken… of dat jou dat weerhoudt… want fouten willen en kunnen maken is een cruciaal onderdeel in ieder succesvol Agile project….

Heb je nog geen kaartje? Je kunt hier nog bestellen, het loopt snel vol.. 

3 Responses to Een goed project gaat FOUT

 1. Dick van Hilten 22 februari 2017 at 00:45 #

  Ik ben nog nooit bang geweest dat ik fout zat..! Ik denk omdat ik besef dat ook ik een feilbaar mens ben in alle opzichten, en wel EEN MENS..! dus..

 2. Leo Beuzenberg 22 februari 2017 at 10:18 #

  Tuurlijk maken we allemaal fouten en uitglijders. Als ik snowboard en helemaal niet val “vaar” ik op safe en probeer ik niets uit. Tis vaak een combinatie van kunnen/willen/durven. Die laatste is heel belangrijk om je grenzen te verkennen. En vaak ontdek je dan dat die verder liggen dan je vooraf had ingeschat. Voor het durven proberen (niet onbezonnen natuurlijk) met het risico een keertje nat te gaan hoef je je niet te schamen, in tegendeel.
  En dan het afrekenen op fouten … dat ontmoedigt het uitproberen/ondernemen. Is zo zonde dat mensen dit doen. Ik denk dat Ken Blanchard juist voor deze groep mensen de Orka Award heeft geschreven, een treffend managementboekje het de focus op belonen i.p.v. straffen.

 3. Adri Odding 22 februari 2017 at 15:03 #

  een fout, een valkuil… er zijn soorten fouten, die je in een project tegenkomt. zo zijn er fouten die te maken hebben met het doel/product wat we nastreven, met het proces wat we volgen, methoden en technieken, maar ook met de mensen, projectleden en hun meningen en eigenschappen… Het zijn allemaal dingen waar we mee te maken hebben en waar we zelf ook speelbal in zijn en eigen valkuilen als bron voor fouten moet managen…
  Door een projectstructuur met (Scrum)teams, die tijd, kennis en passie hebben voor je project worden veel fouten snel gezien en meestal voorkomen. Is aan deze voorwaarden niet voldaan dan wordt fouten maken vaak niet opgemerkt en gaat het project echt fout, Agile of niet…

Geef een reactie

Download nu het gratis e-book

7 eigenschappen van een Agile organisatie

ebook-cover-7-eigenschappen-van-een-agile-organisatie

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!