als je wilt groeien, heb je feedback nodig…

Ik open mijn mail en mijn hart staat even stil. Dat kan niet waar zijn, toch? Ik had er zelf zo’n goed gevoel over… nou ja, er was wat weinig interactie, maar ik had het verhaal goed onder controle, heb alles gebracht wat ik wilde zeggen… wel wat dingen vergeten, maar goed, in grote lijnen vond ik het al een stuk beter gaan dan de eerste keer.

Ik kijk nog eens. Het staat er echt. Een nul. een NUL.

Er komen goede cijfers binnen, ook, gelukkig. Het merendeel is kritisch. Veel kritischer dan bij de eerste Agile Bootcamp.

Er komt nog een nul binnen. Een 1. En een 3.

Het huilen staat me nader dan het lachen. Ik loop de dag nog eens door. Er gingen heel veel dingen goed. Ja, natuurlijk ging er wat mis. Maar ik dacht dat ik goed bezig was!… De beleving van mijn klanten was ECHT anders dan de mijne.

Daarom is feedback zo belangrijk… je kunt wel het gevoel hebben dat je iets heel gaafs aan het maken bent, als dat voor jouw klant niet zo voelt, dan is dat zonde van je tijd! Deze feedback is ROT. Hij doet pijn. Ik moet me inhouden het niet persoonlijk te zien. Mijn kindje, de Agile Bootcamp. Geen commentaar op mijn kind, alsjeblieft.

Ik bel de bezoekers na. Met lood in de schoenen. De feedback is stevig- en terecht. Te weinig inhoud, te veel hoog over.

Nu kan ik aanpassen. Ik weet wát ik moet verbeteren, nu kán ik ook verbeteren. Ik bedenk direct een plan om de waarde die ik had willen geven, én beloofde vooraf, alsnog te geven.

Een aantal mensen zeiden “nee”, op de vraag of ik ze mocht bellen. Dat kan. Het is een heel duidelijk signaal: ze willen geen tijd steken in mijn beter worden.

Er zijn twee redenen om iemand feedback te geven:
* de ander heeft iets goed gedaan en je wilt dat graag vaker zien;
* de ander kan iets verbeteren, dan vertel je wát de ander kan verbeteren.

Als je feedback wilt geven aan iemand en je hebt een andere intentie, laat het dan. Wil je iemand helpen om beter te worden? Dan is feedback wat hij nodig heeft!

En geef je iemand feedback? Maak concreet wát er niet goed ging, en wat je graag anders zou willen zien. Anders mis je het punt. En je mist vooral de mogelijkheid om iemand te laten groeien. Zonder feedback geen groei. En ja, dat doet af en toe pijn. Het is LASTIG om iemand die feedback te geven. Maar kijk nou eens naar jezelf. Stel dat je met je rits open op je werk komt. Wat heb je dan liever? dat iemand (face to face) je een tip geeft? Of dat je er zelf pas achter komt als je naar het toilet gaat NA die presentatie voor het volledige managementteam?

Feedback geven is super lastig. En daarom ben ik ook zo blij met de mensen die me een laag cijfer gaven, maar die hun telefoonnummer vermeldden. Want ik kan met ze overleggen over een betere Agile Bootcamp op 17 mei.

Wil je daarbij zijn? hij wordt echt ZOVEEL beter…

Schrijf je dan hier in.

Je feedback vóór je houden betekent de ander de kans ontnemen om te groeien, om beter te worden. Waar jij vervolgens ook weer profijt van hebt…

Feedback geven is óók iets waar je beter in kunt worden. Gewoon heel vaak doen. Oefenen, oefenen oefenen. Laat los dat je iemand anders pijn gaat doen. Dat kun je en dat zul je. Het hoort erbij. Wees respectvol voor het leerproces en laat dat je intentie zijn. En als je op je bek gaat, dan ga je op je bek. Word je hard van:) In een Scrum proces is feedback cruciaal. Want: geen feedback, geen verbetering. En waarschijnlijk dan ook geen ruimte om fouten te mogen maken, want dat gaat heel vaak hand in hand…

Is er iemand in jouw omgeving waar jij belang bij hebt dat hij of zij verbetert? Of misschien wel niet, maar waar wat feedback hem kan helpen te verbeteren in gedrag of in skills?  Die aardige collega die alles zo snel persoonlijk opvat, en die je liever niet wilt kwetsen.. maar die consequent jouw gevraagde data te laat aanlevert. Die collega waar niemand naast wil zitten tijdens de lunch omdat hij met zijn mond open eet. Leuk is het niet, wel leerzaam. En de ander zal je dankbaar zijn.

Aan wiens leerproces ga jij vandaag een bijdrage leveren? Laat het weten in de comments. 

9 Responses to als je wilt groeien, heb je feedback nodig…

 1. Peter Heek 21 maart 2017 at 07:42 #

  :Laat ik nou eens een reactie geven:

  IK ga vandaag aan iemand vertellen dat uitbesteden meer is dan een zak geld overmaken en vervolgens helemaal loslaten en dan een ander (ik dus) de puinhoop die is ontstaan, laten opruimen..
  Maar veel succes met je verbetertraject!

  • Gerdy 21 maart 2017 at 17:19 #

   En wat is het dan wel? 🙂

 2. barbara 21 maart 2017 at 07:57 #

  Dapper van je! Mooi dat je je ego benoemt maar het ook kan laten zijn om vervolgens je cadeautjes op te halen. You go girl!

 3. Hans van de Rakt 21 maart 2017 at 09:24 #

  Respect voor je openheid. Dit is groeien naar je stip aan de horizon!

 4. Bertine 21 maart 2017 at 14:52 #

  Wauw Gerdy respect voor jou! Ik was teleurgesteld door de inhoud van de bootcamp, maar ik heb echt bewondering voor je ‘practice what you preach’ houding: fouten durven delen en gebruiken om beter te worden. Daar is moed voor nodig. Van mij krijg jij een nieuwe kans!

  • Gerdy 21 maart 2017 at 17:19 #

   Dankjewel Bertine. Ik zie je dan en ik beloof je dat ik het goed maak!

 5. Dick van Hilten 21 maart 2017 at 16:51 #

  Openheid kan leiden tot meer awareness

 6. Lisette Geel 29 maart 2017 at 09:34 #

  Hoi Gerdy, ik ken je niet en weet eigenlijk ook weinig van wat je doet, maar ik las je commentaar onder de vlog van Kitty Killian en het lijkt me nu ook fair om even te reageren na het lezen van je blog. WAUW! Wat geweldig dapper en wat mooi dat je dit hebt gedaan en er ook nog over schrijft. Prachtig. Je hebt jezelf alle ruimte gegeven om te groeien in wat je doet.

  Ik weet niet zozeer aan wiens leerproces ik vandaag een bijdrage ga leveren, maar ik ben vooral aan het oefenen om mezelf uit te spreken ondanks dat ik denk ‘wie zit daar nu op te wachten’. Vandaar ook mijn reactie 🙂 Hartelijke groet, Lisette Geel

  • Gerdy 29 maart 2017 at 09:44 #

   Lisette wat lief. dankjewel!

Geef een reactie

Download nu het gratis e-book

7 eigenschappen van een Agile organisatie

ebook-cover-7-eigenschappen-van-een-agile-organisatie

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!