Agile is fietsen op een driewieler

Adult man tying to ride on a small tricycle

“Deze fiets is STOM! Ik wil niet meer op deze fiets!”.

Mijn zoon is bijna vier en wil zonder zijwieltjes leren fietsen. Nou ja, eigenlijk wil hij dat helemaal niet, hij wil op de weg fietsen en dat mag alleen als je zonder zijwieltjes fietst. (gratis extra tip: zoek intrinsieke motivatie om te verbeteren:))

Het valt niet mee. Na een keer in de bosjes te zijn beland en tegen het tuinhek geklapt, gooit hij zijn fiets aan de kant. Het ligt aan de fiets.

Pas twee weken later durft hij het weer aan. En hij fietst…. op de stoep. Op de weg. Op het fietspad. Dan stoepjes op en af. Na een paar weken durft hij al fietsend zijn hand uit te steken (tenminste, dat hoop ik, want nu durft hij dat nog niet).

Uiteindelijk kan hij op een racefiets, of misschien zelfs wel op een éénwieler. Stapje voor stapje. Dat onder de knie krijgen, en dan weer een stapje beter.

Een kind heeft een fiets, en daar moet ie het mee doen. Uiteindelijk leert hij dat híj beter moet worden in fietsen, dat het niet aan de fiets ligt.

In onze organisaties doen we dat zo vaak anders… we knikkeren onze fiets het raam uit en kopen een nieuwe. Met 27 versnellingen, in plaats van 5. We proberen er op te fietsen. En dat lukt dan niet.

Ga gewoon eens terug naar de basis. En begin, stapje voor stapje. Begin bij de driewieler. Als je Agile gaat werken, betekent dit: houd het simpel. En ga dan verder verbeteren.

Je begint met het doel. Wat wil je bereiken? Leren fietsen, zelf naar je bestemming kunnen zonder afhankelijk zijn van anderen.

Daarna stel je je team samen. Je ouders, die je vasthouden en helpen.

Heb je je team compleet? Maak dan een stappenplan. Wat levert de meeste waarde op en is het snelst te realiseren? Dat is níet “als een dolle door de bocht kunnen” of “zo hard mogelijk iedereen kunnen inhalen”… Nee, dat is: op de plaats van bestemming aankomen. Dat kan ook heel prima met een driewieler. Ja, het duurt langer, en het ziet er gek uit, zeker als je al volwassen bent, maar je komt er.

Heb je op je driewieler je eerste doel bereikt, dan heb je resultaat behaald. Waarde opgeleverd. Sommige bedrijven onderschatten de kracht van simpel. Sommige mensen ook trouwens…

Reyald, mijn videoman, heeft filmpjes opgenomen van de mensen die zo enthousiast waren over de Agile Bootcamp dat ze er iets over wilden zeggen op video. Als ik wacht tot hij alles naar zijn eigen tevredenheid heeft gemonteerd, dan krijg ik ze waarschijnlijk volgend jaar ergens. Stel nou dat ie in plaats daarvan begint met de driewieler: het eerste filmpje, opgeleverd. Dat heeft me daar een partij voordelen!

  1. Ik heb (als Product Owner) direct iets waar ik wat mee kan.
  2. Ik kan direct aangeven wat ik goed vind en waar ik nog ruimte zie voor verbetering.
  3. Als ik iets anders wil hebben dan hij dacht, dan hoeft hij dat nu maar bij één filmpje te veranderen en niet bij allemaal…

Ga daar maar eens mee oefenen. Met snel dingen opleveren. Met feedback krijgen. Ik weet niet of jij dat erg gewend bent, feedback krijgen en dan mogen verbeteren, maar dat is niet vaak hoor… ofwel we krijgen géén feedback omdat je collega’s dat moeilijk vinden om tegen je te zeggen, ofwel we krijgen het wel en zijn dan zo uit het veld geslagen dat we stilvallen.

Dus hoe ga jij dit aanpakken?

  1. Durf iets aan te pakken wat je nog niet (volledig) kan.
  2. Lever zo snel mogelijk resultaat op (een driewieler), ook als je weet dat het nog niet goed is. 
  3. Geef aan dat je graag feedback wilt.
  4. Bedank voor de feedback, en lever een nieuwe versie op, weer zo snel mogelijk.
  5. Ga hiermee door, tot je klant of opdrachtgever (kan ook je collega zijn!) heeft wat ie wil hebben.

Tip: dit is in het begin echt lastig. Hou jezelf voor dat je vanzelf leert fietsen. Leer weer fouten maken

Krijg lol in het fietsen. Ga het onder de knie krijgen. En leer vallen, en opstaan. En dan is het pas tijd om te kijken hoe je verder kunt groeien, nog beter te worden.

Ik ben benieuwd… wat heb jij de afgelopen tijd geleerd, en waar heb je nog een weg in te gaan? 

Wil je leren fietsen op een Agile driewieler, kom dan naar de Agile Bootcamp. Met vroegboekkorting nu slechts €99,-! Klik hier om je aan te melden. 

No comments yet.

Geef een reactie

Download nu het gratis e-book

7 eigenschappen van een Agile organisatie

ebook-cover-7-eigenschappen-van-een-agile-organisatie

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!